-
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği’ne hoş geldiniz.
Radyoterapi, hastalığınızı olduğu yerde kontrol altına almak için uygulanan bir tedavidir.
Tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına ve bu tedavinin nasıl/ne kadar olması gerektiğine Radyasyon Onkolojisi uzmanı doktorlar tarafından karar verilir.
Tedavi ekibiniz doktorlarımızla beraber Radyasyon Fiziği Uzmanları, teknikerler, hemşireler ve sekreterlerden oluşmaktadır.
Doktorunuzla görüşmeden önce, lütfen, bugüne kadar yapılan görüntülemelerin (Tomografi, MR, PET, endoskopi), ameliyatların ve patoloji sonuçlarının, aldığınız kemoterapilerin raporları ile tüm filmlerin CD’lerini beraber getirin. Sizinle ilgili doğru karar verilebilmesi için bunlara ihtiyaç vardır. Bu belgeleri bize ulaştırmadaki gecikme tedavinizin gecikmesi ile sonuçlanır.
Radyoterapi için uygun bulunursanız öncelikle tedavi alacağınız pozisyonda, bölümümüzde, tedavi planlaması amacıyla tomografiniz çekilecektir. Tomografi çekimi öncesi ve sırasında doktorunuz ve teknikerlerin direktiflerine uymanız ve hareketsiz kalmanız, çok derin nefes alıp vermemeniz, üzerinize çizilen işaretleri tedavi gününe kadar korumanız tedavinizin kalitesi için önemlidir. Tedavi için de aynı şekilde yatmanız istenecektir.
Tomografi görüntüleri üzerinde size en uygun tedavi planı hazır olunca telefonla tedavi için çağrılacaksınız. Bu süre uygulanacak tedaviye göre değişir.
Tedavinin ilk günü sizden istenen saatte gelmeniz önemlidir. Daha sonra size en uygun boş zaman ayarlanacaktır.
Tedavi sırasında burada çekilen tomografideki ile aynı şekilde, hareketsiz yatmanız önemlidir.
İlk gün, tedavi bölgesinin kontrolleri sebebiyle tedavi odasında normalden daha uzun kalabilirsiniz.
Radyasyon sadece tedavi odasında söz konusudur. Dışarıdakilere radyasyon taşımazsınız.
Radyoterapiye bağlı, tedavi bölgesine göre değişen, birtakım yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedavinin ikinci haftasından sonra görülmeye başlar. Doktorlarınız bu konuda size bilgi verecektir.
İhtiyaç duymasanız da, tedaviye cevabınızın ve yan etkilerin kontrolü için, tedaviniz boyunca haftada bir defa (Pazartesi) doktorlarınızla görüşmelisiniz.
Tedavi için her hastaya ayrı ayrı randevu verilmesine rağmen bazı hastaların tedavi alanlarının doğru şekilde oturtulması zaman aldığından gecikmeler yaşanabilir. Siz de bu hastalardan biri olabilirsiniz. Bu sebeple randevulardaki aksamaları anlayışla karşılayacağınızı umarız.
Tedavinizin bitmesini takip eden ilk 2 yıl: 3 ay, sonraki 3 yıl: 6 ay arayla ve sonra ise yılda bir kontrole gelmeniz gereklidir.
Hastalıksız bir şekilde hastanemizden ayrılmanızı dileriz.
- İlk değerlendirme nasıl yapılacak? Hastalığınızla ilgili radyoterapi görmenizin gerekip gerekmediği ilk başvuru sırasında yapılan muayene, tanı ve evreleme işlemleri için hazırlanmış tetkiklerin incelenmesi sonrarasında size söylenecektir. "Endikasyon konması" denen bu işlem gerçekleştikten sonra aşağıdaki sıraya göre, önce tedavi hazırlığınız yapılacak, ardından tedaviniz başlayacaktır.
1. Polikilinik değerlendirmesi
2. Çizim (Bilgisayarlı tomografi eşliğinde) yapılması
3. Tedavinin özel üç boyutlu radyoterapi yazılımı içeren bilgisayarlarda planlanması
4. Tedavi (toplam 1-7 hafta)
5. Takip (tedavi sırasında haftalık, tedavi sonrasında aylık takipler)
- Hazırlık için çizim yapılmasını takiben radyoterapinin başlaması ne kadar sürer? Bu süre hastalığınızın cinsi, yeri, evresi, önceki tedaviler ve tedavi planının inceliği gibi faktörlerin birarada değerlendirilmesi sonrasında 1 gün ilâ 15 gün arasında değişmektedir. İstendiği halde getirilmeyen her tıbbi evrak, CD vs. bu sürenin uzamasına neden olmaktadır. Ayrıca kayıt bölümündeki personellerimiz ve çizimde görevli teknikerlerimiz hastaların sorusuna genel bir cevap verebilmektedirler. Bu nedenle lütfen tedavinizin başlayacağı tarihi doktorunuzun kendisinden öğreniniz (0216 657 10 10/1250).
- Kemoterapi ve radyoterapi arasındaki fark nedir? Kemoterapi sistemik tedavi olup damar (kan) yolu ile tüm vücudu dolaşan bir tedavi ilacının uygulanması anlamına gelmektedir. Radyoterapi ise iyonlaştırıcı (yüksek) enerjinin (radyasyonun) hastalık bölgesi ve yakınındaki lenf bölgesine uygulanmasıdır. Bazı durumlarda radyoterapinin hastalık üzerindeki etkisini arttırmak üzere eş zamanlı olarak kemoterapi de verilebilmektedir.
- İkinci görüş alabilir miyim? Her zaman alabilirsiniz. Ancak radyoterapinin başlamasını takiben herhangi bir nedenle tedavinin yarıda bırakılması, başka bir merkezde devam etmesi vb durumlar tedavinin doğruluğunu ve kalitesini etkileyebileceğinden bu görüşmeleri tedavinizin yapılmasını istediğiniz merkezi seçmeden önce tamamlamanız önerilir.
- Tedaviler ne kadar sürer? Tanı, evre, hastalığın özelliği vb faktörlere bağlı olarak 1-7 hafta arası sürmektedir. Haftasonları hariç hafta içi her gün, günde bir kez ve toplam 10-15 dk süreyle tedaviniz gerçekleşir.
- Tedavi sonrası takibe gelecek miyim? Evet, gelmeniz gereklidir. Radyasyon Onkolojisi klinik bir branş olup, hastaların tedaviyi bitirmelerini takiben gerek hastalıklarının ve gerekse tedavi yan etkilerinin izlenmesi açısından mutlaka poliklinik takibinde olması önerilir.
- Tedavi sırasında doktorlarımı ne sıklıkta göreceğim? Radyoterapi sırasında haftada bir (1) kez poliklinikte de muayene edileceksiniz. Her poliklinik ve hasta grubunun uygulamasında değişiklikler olabilmektedir ancak genel uygulama bu şekildedir.
- Çevreme ışın yayar mıyım? Hayır. Çevrenize ışımanız söz konusu değildir. Aile ve sosyal ortamda izole olmanıza (ayrı bir yerde bulunmanıza) gerek yoktur.
- Bitkisel (alternatif) ilaçlar kullanabilir miyim? Standart tedaviler sırasında herhangi bir alternatif/tamamlayıcı tedavi adı altında satılan ürünleri kullanmanız önerilmemektedir. Böyle bir ürün vs kullanımak istediğinizde ya da kullanmakta iseniz lütfen ne olduğunu hekiminizle paylaşınız. Bu konudaki sorumluluklar hastanın kendisine ait olmaktadır.
- Ne yiyip içmeliyim? Aksi söylenmedikçe radyoterapi öncesi yeme-içme düzeninize devam edebilirsiniz. Yan etkiler ve önceki tedaviler nedeniyle bu düzende bir değişim olup olmadığını kliniğimizde (Pazartesi-Salı-Perşembe günleri) bulunan diyetisyenimiz değerlendirmesi sonrası hekiminiz sizinle paylaşacaktır.
Bu sayfa Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı tarafından en son 19.09.2023 12:04:46 tarihinde güncellenmiştir.